ПОМОЋ ЗАВОДУ ЗА ОБРАЗОВАЊЕ ОМЛАДИНЕ
29.02.2012

Сарадња Градске општине Палилула са образовним установама на територији Палилуле је постала добра пракса и усмерена је на стварање бољих услова рада и побољшање квалитета образовања омладине. Завод за васпитање омладине у Нишу, који је смештен у „Божидарчевој бб“ већ пола века помаже малолетницима који су починили кривична дела. Око 2.000 деце је прошло кроз ову установу, где завршавају школу и уче се поштеном животу како би постали корисни чланови заједнице. У циљу подршке образовним активнмостима овог колектива, Градска општина Палилула обезбедила је радни сто и столице за одвијање наставе у простору Завода. Овим поводом, председник Скупштине Градске општине Палилула Милан Ђурђевић посетио је  штићенике Завода за васпитање омладине и са Милошем Оташевићем, директором Завода разговарао о актуелним питањима рада ове спечифичне васпитно-образовне установе.

Ми сарађујемо са свим установама у нашој општини- рекао је Милан Ђурђевић, председник Скупштине општине Палилула. Кроз разговор са директором Завода за васпитање омладине одлучили смо да донирамо намештај за потребе образовних активности ученика. У овом истуреном одељењу смештеном у Заводу, ученици сада могу да прате часове као да су у самој школи. Овај намештај није велика вредност у новцу али свакако јесте велика подршка за успешан рад штићеника Завода и установе. Ако сви помогнемо, мислим да ће ова деца моћи несметано да уче и даље граде свој пут ка „бољем душтву“. Као што знате нама је одлуком Владе Републике Србије, одузет део простора и дат Полицијској управи на коришћење - истакао је Милош Оташевић, директор Завода. Наши драги пријатељи из општине Палилула сазнавши да смо нашли ново решење да наставу истуреног одељења средње школе организујемо у дневном боравку Завода и да нам је потребан намештај, донели су један леп сто и десет столица и обећали да ће нам увек помоћи да образовање и васпитање подигнемо на виши ниво. По речима Немање Радојичића ученика друге године Машинске школе, овај намештај је био неопходан да би се савладали наставни предмети од браварије до екологије. Сада не морамо да идемо до Машинске школе-каже Немања. Овде имамо све и намештај и књиге. Можемо да учимо, пишемо, дружимо се...Магистар Христивоје Петровић предаје осам предмета овој деци која су са посебним потребама. Сваки резултат са нашим ученицима мери се високом оценом - каже професор Пејчић. И ова донација је важна јер она оплемењује простор и на тај начин привлачи децу да проведу више времена уз учење. Све што се ради у погледу образовања у Заводу у сагласности је са наставним програмом Машинске школе.

Током 2011 године, на основу извештаја нишке полиције, малолетна лица на подручју Ниша починила су преко три стотине кривичних дела од којих су најчешће крађе, Већ пола века нишки Завод за васпитање омладине брине о њима, каже директор Завода Милош Оташевић. За оне чији су планови и даље везани за криминал, перспектива је Дом у Крушевцу и Малолетнички затвор у Ваљеву а подаци кажу да овај Завод у Нишу  није ”сиви дом” из кога се иде даље у криминал. Директор Завода за васпитање омладине у Нишу Милош Оташевић наглашава да је од укупног броја третираних штићеника више од седамдесет одсто деце овог Завода изашло спремно да постане користан члан заједнице. Од пре годину дана у оквиру ове установе ради и прихватилиште за малолетне азилатне без родитељске пратње, као и дневни боравак за децу са поремећајем у понашању.